středa 17. září 2014

Přidávám naši oblíbenou dýňovku z hokaida. Receptů je na internetu opravdu hodně, ale já přidávám náš rodinný, nejosvědčenější:-) Když hodně spěchám vařím jen čtvrtky dýně v osolené horké vodě a poté rozmixuji a zjemním smetanou.  Také to není špatné, ale tento recept patří mezi ty nej co znám. Dýně patří do mého jídelníčku už delší dobu a přijde mi úžasná protože z ní jde udělat skoro tolik věcí jako např. z řepy nebo cukety. Taky začíná podzim a k tomu se dýně parádně hodí. Takže, naše super polévka, kterou si oblíbil i přítel, který dýni nikdy nemusel:


Na dýňovou polévku:


  • 1 dýně hokaido
  • 4 mrkve
  • 1 cibule
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • čerstvý zázvor
  • sůl
  • zakysaná smetana
  • tykvový olej






1. Hokaido opláchneme, pořádně osušíme, neloupeme a nakrájíme na větší kostky.
2. Semínka vybereme a oprahneme na suché pánvi - jsou na posypání hotové polévky.
3. Mrkev nastrouháme, cibulku na kostičky a na másle restujeme cibulku a mrkev.
4. Po chvíli zasypeme cukrem a necháme cca 5-10 minut karamelizovat ( občas mícháme).
5. Poté na mrkev nasypeme dýňové kostičky a zalijeme vývarem (Jen aby dýně byla ponořená, ne víc- po uvaření lze vždy doředit zbylým vývarem).
6. Pod pokličkou vaříme cca 20 minut do změknutí.
7. Poté rozmixujeme ponorným mixérem, dosolíme, popř doředíme vývarem/vodou.
8. Přidáme kousek nastrouhaného zázvoru (cca 2 cm z kořene).
9. Podáváme s lžící zakysané smetany, opraženými semínky a zakáplé tykvovým olejem. Dobrou chuť:-)
Tip: Já přidávám do polévky ještě sušené chilli. To je pak zahřívací polévka!

Tagged:

0 komentářů:

Okomentovat