Hurá! Je více méně po zkouškovém a tak můžu konečně péct a vařit! Další rest (stejně jako hummus, který jsem si plánovala udělat asi půl roku) jsou bagely. Hrozně dlouho mě lákalo je udělat, asi hlavně kvůli tomu, že se měli před pečením 2 minuty vařit. (WTF?! pečivo a vařit?:D) a tak jsem se konečně donutila je zkusit. Nejdřív jsem (klasicky,jak by to udělal zbytek národa) přečetla několik receptů na internetu. Byla jsem z toho lehce zmatená. Někdo tam přidává máslo, někdo rostlinný tuk, někdo dává do vařící vody kypřící prášek, cukr, sodu a jiný věci. Díra se dá do bagelů vykrojit, propíchnout prstem nebo se dá omotat váleček kolem ruky ( bez palce) a spojit. A každý ten postup se jmenoval anglicky a nějak jinak. To že jdou bagely dělat i s čokoládou a ovocem jsem prozatím vypustila. V konečné fázi jsem z toho všeho byla tak ,,přehlcená", že jsem si řekla, že to prostě pujde. Instinktivně a půjde. A šlo to. A zas taková věda to teda nebyla..takže vám přináším ,,svůj" recept, postup -celkem stručně a jasně.
Na cca 9 bagelů:
2. Z půl kvasnice, lžičky třtinového cukru, lžíce mouky a pár lžic vlahé vody jsem v hrnečku nechala vzejít kvásek.
3. Ten jsem do mouky přimíchala, přilila cca půl hrnku vlažné vody a mixérem nechala asi pět minut hníst.
4. Podle oka jsem přidávala trochu vlahé vody nebo mouky. Konzistence by měla být pružná, lehce lepivá.
5. Pak jsem těsto vyklopila na pomoučený vál a ještě chvíli hnětla ručně.
6. Hodinku jsem ho pomoučené nechala kynout v míse. Vyběhlo nádherně.
7. Poté jsem těsto rozdělila na cca 9 kousků.
8. Z nich jsem udělala krátké válečky, které jsem spojila.
9. V hrnci jsem přivedla vodu k varu a po čtyřech bagelech jsem je do ní vložila.( Měla jsem docela velký hrnec, jinak doporučuji 2-3 ks aby se nemačkali a zůstali kulaté.
10. Z každé strany jsem ho tam nechala 1 minutu a vyndala na talíř, kde jsem ho posypala semínkama a hrubozrnou růžovou solí.
11. Vyskládala jsem je na plech vyložený pečícím papírem a potřela vajíčkem rozmíchaným s trochou vody.
12. Pekla jsem je cca 20 minut při 200C.
K večeři jsem je potřela pestem z medvědího česneku, dala plátek eidamu a plátek salámu chorizo, přidala rajče. Mňamka!!! K snídani s marmeládou byl taky dobrý, ale slaný chutnal troch uvíc:) Pokud máte nějaké vychytávky nebo typy jak pečete vy, budu ráda za komentáře:)
Na cca 9 bagelů:
- 400g mouky hladké ( já jsem dala půl kupované, půl domácí mleté-ta je trochu hrubší)
- 1hrnek vlažné vody
- kvásek
- sůl
- třtinový cukr (lžička)
- semínka na posyp
2. Z půl kvasnice, lžičky třtinového cukru, lžíce mouky a pár lžic vlahé vody jsem v hrnečku nechala vzejít kvásek.
3. Ten jsem do mouky přimíchala, přilila cca půl hrnku vlažné vody a mixérem nechala asi pět minut hníst.
4. Podle oka jsem přidávala trochu vlahé vody nebo mouky. Konzistence by měla být pružná, lehce lepivá.
5. Pak jsem těsto vyklopila na pomoučený vál a ještě chvíli hnětla ručně.
6. Hodinku jsem ho pomoučené nechala kynout v míse. Vyběhlo nádherně.
7. Poté jsem těsto rozdělila na cca 9 kousků.
8. Z nich jsem udělala krátké válečky, které jsem spojila.
9. V hrnci jsem přivedla vodu k varu a po čtyřech bagelech jsem je do ní vložila.( Měla jsem docela velký hrnec, jinak doporučuji 2-3 ks aby se nemačkali a zůstali kulaté.
10. Z každé strany jsem ho tam nechala 1 minutu a vyndala na talíř, kde jsem ho posypala semínkama a hrubozrnou růžovou solí.
11. Vyskládala jsem je na plech vyložený pečícím papírem a potřela vajíčkem rozmíchaným s trochou vody.
12. Pekla jsem je cca 20 minut při 200C.
K večeři jsem je potřela pestem z medvědího česneku, dala plátek eidamu a plátek salámu chorizo, přidala rajče. Mňamka!!! K snídani s marmeládou byl taky dobrý, ale slaný chutnal troch uvíc:) Pokud máte nějaké vychytávky nebo typy jak pečete vy, budu ráda za komentáře:)
0 komentářů:
Okomentovat