úterý 3. června 2014

Tohle těsto mi zatím chutnalo ze všech domácích těst, co jsme doma kdy dělali nejvíc. Křupavé a prostě mňam. Dostali jsme ho od Itala, když jsme doma dostavěli pec na pizzu. Jde udělat i s
olivami, rozmarýnem nebo sušenými rajčaty jako Italský chléb. Navíc je výborná i za studena.

Vykynuté bochánky

Těsto:
(originální recept)
  • 1kg hladké mouky
  • 1 kostka droždí
  • 5 lžic oliového oleje
  • 3-4 lžíce jogurtu
  • 1/2 l teplé vody
  • sůl
(Na cca 3 pizzy dělejte těsto z asi 250g mouky)

 1. Necháme vzejít kvásek- do hrnečku s trochou teplou nadrobíme kvasnice, přidáme špetku cukru, špetku mouky a soli a smícháme. Postavíme na teplé místo. Já obvykle vedle rychlovarné konvice, kterou zapnu aby zahřívala :-)
2. Když vejde kvásek, přilijeme ho do mísy ke všem ostatním surovinám, propracujeme  a necháme asi půl hodiny vykynout.
3. Poté těsto rozdělíme na bochánky, které necháme kynout dalších cca 15 minut.
4. Těsto vytaháme rukama do průměru cca 30 cm, potřeme olivovým olejem a poklademe surovinami.

Výborný je domácí protlak: spařená řajčátka, orestovaný česnek, oregáno, to vše povařené, rozmixované. Těsta je poměrně dost (5 členná rodina se nají a ještě zbude- ze zbytku děláme právě italský chléb). Pokud vás je tedy méně, doporučuji poloviční dávku. Pečení si odhadněte sami, my to děláme v rozpálené kamenné peci cca 3-5 minut. Po vyndání doporučuji potřít okraje olivovým olejem. :)
Žampionky a protlak
Cuketová

Šunka,sýr
S olivama, právě vytažená z pece:)




Tagged: , ,

0 komentářů:

Okomentovat