Tohle těsto mi zatím chutnalo ze všech domácích těst, co jsme doma kdy dělali nejvíc. Křupavé a prostě mňam. Dostali jsme ho od Itala, když jsme doma dostavěli pec na pizzu. Jde udělat i s
olivami, rozmarýnem nebo sušenými rajčaty jako Italský chléb. Navíc je výborná i za studena.
|
Vykynuté bochánky |
Těsto:
(originální recept)
- 1kg hladké mouky
- 1 kostka droždí
- 5 lžic oliového oleje
- 3-4 lžíce jogurtu
- 1/2 l teplé vody
- sůl
(Na cca 3 pizzy dělejte těsto z asi 250g mouky)
1. Necháme vzejít kvásek- do hrnečku s trochou teplou nadrobíme kvasnice, přidáme špetku cukru, špetku mouky a soli a smícháme. Postavíme na teplé místo. Já obvykle vedle rychlovarné konvice, kterou zapnu aby zahřívala :-)
2. Když vejde kvásek, přilijeme ho do mísy ke všem ostatním surovinám, propracujeme a necháme asi půl hodiny vykynout.
3. Poté těsto rozdělíme na bochánky, které necháme kynout dalších cca 15 minut.
4. Těsto vytaháme rukama do průměru cca 30 cm, potřeme olivovým olejem a poklademe surovinami.
Výborný je domácí protlak: spařená řajčátka, orestovaný česnek, oregáno, to vše povařené, rozmixované. Těsta je poměrně dost (5 členná rodina se nají a ještě zbude- ze zbytku děláme právě italský chléb). Pokud vás je tedy méně, doporučuji poloviční dávku. Pečení si odhadněte sami, my to děláme v rozpálené kamenné peci cca 3-5 minut. Po vyndání doporučuji potřít okraje olivovým olejem. :)
|
Žampionky a protlak |
|
Cuketová |
|
Šunka,sýr |
|
S olivama, právě vytažená z pece:) |
0 komentářů:
Okomentovat