čtvrtek 5. února 2015

Tenhle recept na moje nejoblíbenější špagety je rychlý a jednoduchý. Vypadá až moc jednoduše, ale já ho prostě miluji. Když přijdu unavená ze školy a nemám čas ani chuť na delší vaření je to paráda. Stejně tak když nemám nakoupeno. Těstoviny a česnek s chilli najdu vždy. Základem jsou kvalitní suroviny- tedy kvalitní olivový olej, parmezán, pesto a sušená rajčata. Slibuji, že máte oběd do 15 minut.
PS: Není to pravé aglo oglio- přidávám často rajčata, olivy nebo podobné dobrůtky, ale česnek a chilli v případě nouze úplně postačí:)
Na špagety: 

  • špagety podle počtu strávníků (Množství vám prostě neřeknu, protože ho nikdy sama nevím!:D)
  • bazalkové pesto
  • sušená rajčata
  • parmezán
  • olivový olej
  • česnek
  • sůl

1. Špagety uvaříme v osolené vodě s kapkou oleje na al dente, tedy na skus. Což je ani ne měkké, ani ne tvrdé. Každý výrobce by měl dobu vaření správně uvést na obalu, pokud není uvedeno kolik minut vařit na al dente, je to obvykle o 2 minuty méně než je psáno k úplnému uvaření.
2. Mezitím co se nám špagety vaří, oloupeme česnek, nakrájíme na plátky a zlehka restujeme na olivovém oleji spolu s chilli kořením/chilli papričkou.
3. Přidáme pokrájená sušená rajčata (pokud máte sušená a ne nakládaná v oleji, spařte je před použitím horkou vodou- cca 10 minut koupele jim bude stačit).
4. Špagety slijeme a vysypeme do pánve k česneku a rajčátkám. Stáhneme plamen, promícháme a přidáme pesto.
5. Na talíři sypeme parmezánem.

Typy:

  • Zkuste někdy koupit pravé italské- ze semolinové mouky (z tvrdé pšenice). Budou chutnat zase trochu jinak:) 
  • Kdo má rád pálivější, místo pesta a rajčat může k česneku přidat na kolečka chilli papričku 
  • Jiná obměna je s přidáním na kostičky nakrájené a restované Schwarzwaldské šunky či přidáním restovaných semínek....nebojte se experimentovat s tím, co lednička dala. Pokud jsou potraviny kvalitní, stačí opravdu jedna dvě suroviny a i tak jsou špagety výborné. 

0 komentářů:

Okomentovat