čtvrtek 7. ledna 2016

Cizrnu neboli římský hrách teď namáčím velmi často. Má zajímavou chuť a chutná mi víc než náš český hrách. Má v sobě vysoké procento vápníku, fosforu i hořčíku. Uvádí se, že vápníku má dokonce dvakrát víc, než náš český hrách. Pokud spěcháte, můžete koupit cizrnu v konzervě. Ta už není potřeba namáčet, klíčit ani vařit. Já ale nedám dopustit na klasické namáčení:)

Namáčet by se cizrna měla alespoň 8-12 hodin a ideální je, když ji necháte i naklíčit. Cizrna se "oživí" a aktivují se její enzymatické procesy. 2-3 dny ji nechte stát v pokojové teplotě, zalitou čistou vodou. Podle potřeby vodu 1-2x denně vyměňte. (Potřebu výměny vody poznáte podle pěny, která se na povrchu začne tvořti a podle lehkého zápachu cizrny). Poté cizrnu přeberte- sem tam se vyskytne tmavé zrnko, které značí starou cizrnu. To vyhoďte. Zbylou cizrnu vařte asi jednu hodinu.
Sůl používám až do pokrmů, které z cizrny dělám. Pro lepší trávení cizrnu můžeme zbavit slupky. Četla jsem návody o rychlém zchlazení a loupání ručně, ale kamarádka mi poradila přisypat trochu jedlé sody v průběhu vaření. Cizrna se zázračně oloupe téměř sama:) Poté ji jen trochu pomůžeme a slupky vyhodíme. Takto připravenou, namočenou, případně naklíčenou a následně uvařenou cizrnu použijeme do salátů, těstovin nebo třeba na hummus. Na falafely v receptu vám bude stačit cizrna namočená(naklíčená). Vařit netřeba:)


A teď už stručně k mým milovaným falafelům....


Jídlo pochází z Egypta, ale je tradičním pokrmem v mnoha arabských zemích. Velmi rychle se rozšířilo do dalších kontinentů a nejčastěji je podáván jako street food v pitě, se zeleninou, hummusem, tahini a různými dipy. Verzí falafelu je opravdu hodně- liší se v použitém koření, v přidání vejce či mouky a někdo ho dělá z fazolí, či kombinuje fazole s cizrnou.
 Falafely jsem zkoušela z vařené i nevařené cizrny. S použitím mouky a vajec, i základní verzi pouze z cizrny. Nevím jestli mám favorita, verze mi chutnají všechny.  Každopádně varianta pouze z cizrny vyžaduje trochu trpělivosti , neboť falafely mají extrémní tendence se rozpadat. Napíšu vám tedy recept na obě dvě varianty a vy si pak můžete zkusit verze obě.

Přísady, kterými falafely ochutíte jsou také volitelné- místo petržele můžete dát čerstvý koriandr nebo pórek, obalovat můžete hotové kuličky ještě v sezamu a v mé verzi nesmí chybět chilli:) Neuvádím množství, jen ingredience a postup. Každopádně pro orientaci- z 200g suché cizrny budete mít asi 450g cizrny naklíčené. Množství záleží podle strávníků a volby přílohy k falafelům. 

 Falafely- verze 1
-trochu drolivější, vegan verze jen z namočené cizrny
  • cizrna (předem namočená na 12 hodin a poté ideálně naklíčená) 
  • cibule
  • česnek
  • koriandr (drcený)
  • římský kmín (drcený)
  • něco zeleného-čerstvý koriandr, petrželka, jarní cibulka
  • chilli
  • sůl
1. Cizrnu rozmixujte- výsledná směs by neměla být hladká jako hummus, ale zároveň by zde neměli být větší kusy cizrny. Čím více pomixujete, tím lépe drží falafely tvar.
2. Cibuli, česnek a čerstvou zeleň nasekejte na jemno a vmíchejte ke směsi
3. Přidejte sůl, římský kmín, chilli, drcený koriandr
4. Dejte odpočnout do lednice. (minimálně půl hodinka). V mezi čase si připravte  tortilly. 
5. (Kromě tortill si můžete připravit syrovou či dušenou zeleninu, dipy z jogurtů či mixovaných rajčat atd.)
5. Vyndáme hmotu na falafely a uplácáme malé kuličky, placičky, šištičky- čím menší, tím lépe se s nimi manipuluje. Ruce si namáčejte ve studené vodě a pomoci si můžete lžící. Jsou velmi křehké, ale jak je dáte na pánev a začnou zlátnout, tak se krásně zpevní.
6. Falafely můžete péci v troubě či smažit na pánvi (doporučuji). Pokud smažíte na pánvi, nedotýkejte se falafelů, dokud nezezlátnou, jinak hrozí rozpad. Doba smažení je cca 4 minuty na falafel.

  Falafely- verze 2
- s těstem se pracuje velmi dobře, verze je neveganská 
  • cizrna (předem namočená na 12 hodin a poté ideálně naklíčená) 
  • mouka na zahuštění
  • vejce (podle množství 1-2)
  • cibule
  • česnek
  • koriandr (drcený)
  • římský kmín (drcený)
  • něco zeleného-čerstvý koriandr, petrželka, jarní cibulka
  • chilli
  • sůl
1. Postup velmi podobný jako u verze 1. Vše rozmixujeme v pastu cca kus-kusovité konzistence, přidáme vejce a mouku, které nám těsto hezky spojí a lépe se sním pracuje. Obalit kuličky můžete třeba v sezamu.

                               Kuličky před smažením krásně drží tvar. Obalené v sezamu.

I když většinou s olejem šetřím, tady je lepší dát oleje víc. Poté je položte na odsávací ubrousek, tím je zbavíte přebytečného tuku. 





0 komentářů:

Okomentovat