pátek 16. ledna 2015

Tohle není žádný super experiment, ale osvědčená klasika, kterou u nás v období jablek děláme ještě častěji než štrůdl. Kombinace skořice, jablek, hrozinek i oříšků je štrůdlu hodně podobná, ale drobenka je fajn obměna od listového těsta.

Na dortovou nebo jinou formu o průměru 26 cm: 

  • 250g hrubé mouky
  • 120g másla
  • 100g krystalového cukru
  • 1 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva (ale už sem na něj párkrát zapomněla a velká změna to nebyla:) )
  • 8 jablek
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička pravého vanilkového cukru (ne toho vanilinového!) pokud nemáte, použijte extrakt či lusk
  • 100g vlašských ořechů
  • 100g rozinek
 Nejprve si dáme namočit rozinky do horké vody. (cca 10 minut a poté můžeme ještě do rumu).

Na těsto:

1. Do mísy dáme mouku, smícháme s práškem do pečiva a ztuhlé máslo nakrájíme na malé kousky, které do mísy přidáme.
2.Přidáme vajíčko.
3. Rychlými pohyby rukou zpracujeme v drobenku s přibližně stejně velkými kousky.

Jablečná náplň: 
1. Jablka oloupeme škrabkou, odstraníme jádřinec a nakrájíme na malé čtverečky.
2. Přidáme rozinky a posekané vlašské ořechy. Zasypeme skořicí a vanilkovým cukrem a vše promícháme.





1. Troubu předehřejeme na 170°C.
2. Formu vymažeme kouskem másla.
3. Polovinu drobenky nasypeme a rozprostřeme po dně a prsty přitlačíme ke dnu. Zasypeme jablečnou směsí a rovnoměrně posypeme zbytkem drobenky.


Ve vyhřáté troubě pečeme 30 minut. Poté zakryjeme alobalem a pečeme dalších 15 minut. Koláč necháme vychladnout pod alobalem aby byla vláčná drobenka. Krájíme až úplně vychladlé.

Před pečením:


Po vychladnutí: 

0 komentářů:

Okomentovat