Tohle není žádný super experiment, ale osvědčená klasika, kterou u nás v období jablek děláme ještě častěji než štrůdl. Kombinace skořice, jablek, hrozinek i oříšků je štrůdlu hodně podobná, ale drobenka je fajn obměna od listového těsta.
Na dortovou nebo jinou formu o průměru 26 cm:
Na těsto:
1. Do mísy dáme mouku, smícháme s práškem do pečiva a ztuhlé máslo nakrájíme na malé kousky, které do mísy přidáme.
2.Přidáme vajíčko.
3. Rychlými pohyby rukou zpracujeme v drobenku s přibližně stejně velkými kousky.
Jablečná náplň:
1. Jablka oloupeme škrabkou, odstraníme jádřinec a nakrájíme na malé čtverečky.
2. Přidáme rozinky a posekané vlašské ořechy. Zasypeme skořicí a vanilkovým cukrem a vše promícháme.
1. Troubu předehřejeme na 170°C.
2. Formu vymažeme kouskem másla.
3. Polovinu drobenky nasypeme a rozprostřeme po dně a prsty přitlačíme ke dnu. Zasypeme jablečnou směsí a rovnoměrně posypeme zbytkem drobenky.
Ve vyhřáté troubě pečeme 30 minut. Poté zakryjeme alobalem a pečeme dalších 15 minut. Koláč necháme vychladnout pod alobalem aby byla vláčná drobenka. Krájíme až úplně vychladlé.
Na dortovou nebo jinou formu o průměru 26 cm:
- 250g hrubé mouky
- 120g másla
- 100g krystalového cukru
- 1 vejce
- 1/2 prášku do pečiva (ale už sem na něj párkrát zapomněla a velká změna to nebyla:) )
- 8 jablek
- 1 lžička skořice
- 1 lžička pravého vanilkového cukru (ne toho vanilinového!) pokud nemáte, použijte extrakt či lusk
- 100g vlašských ořechů
- 100g rozinek
Na těsto:
1. Do mísy dáme mouku, smícháme s práškem do pečiva a ztuhlé máslo nakrájíme na malé kousky, které do mísy přidáme.
2.Přidáme vajíčko.
3. Rychlými pohyby rukou zpracujeme v drobenku s přibližně stejně velkými kousky.
Jablečná náplň:
1. Jablka oloupeme škrabkou, odstraníme jádřinec a nakrájíme na malé čtverečky.
2. Přidáme rozinky a posekané vlašské ořechy. Zasypeme skořicí a vanilkovým cukrem a vše promícháme.
1. Troubu předehřejeme na 170°C.
2. Formu vymažeme kouskem másla.
3. Polovinu drobenky nasypeme a rozprostřeme po dně a prsty přitlačíme ke dnu. Zasypeme jablečnou směsí a rovnoměrně posypeme zbytkem drobenky.
Ve vyhřáté troubě pečeme 30 minut. Poté zakryjeme alobalem a pečeme dalších 15 minut. Koláč necháme vychladnout pod alobalem aby byla vláčná drobenka. Krájíme až úplně vychladlé.
Po vychladnutí:
0 komentářů:
Okomentovat