Výborná a přesto velmi jednoduchá a poměrně rychlá polévka. Základem je kuřecí vývar, který opravdu doporučuji použít, protože si neumím představit, že by ta polévka chutnala tak báječně jen s kostkou. Kuřecí vývar mám připravený a zmražený v sáčcích, přesně pro tyto případy. Vařím ho asi 3 hodiny ze skeletů, křídel a kůží, spolu s bylinkami a zeleninou.
Na 4-5 porcí:
- 240g bílé části pórku ( to jsou cca dvě bílé části z poměrně velkého pórku, já měla přerostlý a tak jsem použila jen jednu a kousek zeleného- proto ta polévka na fotce není úplně bílá jak má originálně vypadat)
- 400g brambor
- 1 střední cibule
- 30g másla
- 1l kuřecího vývaru
- sůl
- bílý pepř
- 100ml mléka
- 100ml 30% smetany (Já použila dohromady za mléko a smetanu jeden kelímek 12% smetany)
Na dozdobení:
- 1 lžička nasekané pažitky (Na fotce petřželka, protože nejsem Maruška od 12 měsíčků a pažitka teď prostě nebyla. Ale chuťově by se hodila určitě víc.)
- 1 lžíce olivového oleje
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky
2. Cibuli a pórek očistíme a nakrájíme na jemno
3. V hrnci rozehřejeme máslo a cibulku s pórkem necháme zesklovatět.
4. Přidáme nakrájené brambory, 2 minuty restujeme
5. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Vaříme do změknutí brambor.
6. Vše rozmixujeme ponorným mixérem a pokud chceme polévku extra jemnou, přecedíme zpět přes jemné síto (já jsem to nedělala).
7. Přidáme smetanu a mléko a dle chuti dosolíme, dopepříme.
8. Polévka se původně, dle francouzské receptury podávala studená, ale servírovat ji můžeme i teplou.
9. Na talíři zdobíme olivovým olejem a nasekanou pažitkou.
Dobré chuti přeju:)
0 komentářů:
Okomentovat