čtvrtek 3. prosince 2015

Když jsem byla asi před měsícem na návštěvě na Waldorfské škole v Schopfheimu, nadchla mě jejich jednoduchá, rychlá a zdravá jídelna. Každý den tam byla jídla, které si sama pro sebe velmi často vařím. Doplněné o velký výběr čerstvé zeleniny a nejrůznějších salátů. Zkrátka když ve školní jídelně vaří maminky, vážně to nemusí být každý den omáčka a maso:-) Maso bylo jen jeden den v týdnu a to na těstovinách.  Na výběr byla samozřejmě i verze omáčky bez masa. (Takže ti, co nejedí maso nemusí zůstat jen s kečupem a sýrem). Z jejich salátového bufetu jsem si oblíbila čočkový salát s dýní, který byl tak sytý,že už by člověk nepotřeboval druhé jídlo. Já jsem doma zkusila vytvořit podobný recept s vlastním kořením i postupem. Byla jsem z něho nadšená. Obědvala jsem ho v teplé podobě jako hlavní jídlo- bylo úžasně krémové, konzistencí trochu podobné krémovému rizotu.


 Umím si ho představit i jako přílohu například k bílé rybě. Nebo nechat vystydnout a podávat jako salát. (Schválně uvádím 2-3 porce, protože my jsme prostě jedlíci a tak naše dvě porce možná vypadají jak někoho 3..:D). Kdo má rád pálivé přidá chilli, kdo chce jídlu přidat svěžest přidá citronovou šťávu. Dalším prvkem pro zajímavou chuť je parmezán.


Červená čočka je úžasná protože: 
- je uvařená za pár minut bez namáčení
- je dobře stravitelná
-obsahuje vlákninu, bílkoviny, fosfor, vápník hořčík a železo ( vitamin C zvyšuje využitelnost železa, proto se citronu vubec nebojte:))
- pomáhá při odtučňovacích kúrách, je vhodná při chudokrevnosti a při problémech se zvýšeným cholesterolem, reguluje funkci střev a je skvělou prevencí proti zácpě
- Je ideální potravinou pro nemocné cukrovkou, protože snižuje obsah cukru v krvi


Na 2-3 porce:

  • 300g červené čočky
  • 1 malá hokaido dýně
  • 2 mrkve
  • 1 PL kokosového oleje (může být i jiný)
  • 1 PL medu
  •  1/2 ČL červené papriky
  • 1/2 ČL provensálského koření
  • sůl
  • pepř
  • Volitelně: chilli, parmezán, citrón 
1. Dáme rozehřívat troubu na 180C-200C.
2. Důkladně omyjeme hokaido, neloupeme-pouze vydlabeme semínka (vyhodíme je) a nakrájíme na menší kostky. Mrkev oškrabeme a také pokrájíme na kostky.
3. V pánvi na mírném plameni rozpustíme kokosový olej a med a ztlumíme plamen na minimum.
4. K medu a oleji přidáme dýni, mrkev a koření a důkladně promícháme, aby byla všechna zelenina rovnoměrně obalná.
5. Na plech vyložený pečícím papírem nasypeme zeleninu, osolíme, opepříme a dáme péci asi na 15 minut. Dýně je měkká poměrně brzy.
6. Červenou čočku velmi důkladně propláchneme pod tekoucí vodou. Poté jí dáme vařit. Poměr s vodou asi 1:1, hlídáme ji a v případě potřeby vodu dolijeme. Nechceme ale polévku, takže potřebujeme aby se voda vyvařila. Čočce stačí cca 10 max 15 minut. Poté je již rozvařená.
7. Ve větším hrnci smícháme uvařenou čočku a zeleninu,
dosolíme, přidáme chilli a citrónovou šťávu. Servírovat můžeme s parmezánem nebo jiným sýrem.


0 komentářů:

Okomentovat